Bij-zonderheden

Op jacht naar de Aziatische Hoornaar

Vanochtend is de imker samen met een groep collega’s actief geweest. Er was al een tijd lang melding van Aziatische hoornaars in Odijk, Met lokpotten en het markeren van hoornaar werksters was eerder al de grove locatie bepaald. Het grote nest kon echter niet gevonden worden.

Met een twaalftal imkers is besloten een ultieme poging te wagen het nest te localiseren. Verdeeld in groepen vertrok elk naar een eigen sector, om daar boom voor boom en struik voor struik uit te sluiten dat er een hoornaar nest aanwezig was.

Gelukkig had een van de zoekploegen al snel beet. In de top van een hoge boom midden in het dorp, vlak bij de sint Nicolaas kerk, vonden zij een beige nest ter grootte van een skippybal. De locatie was letterlijk op een steenworp afstand van het startpunt waar de imkers zich verzameld hadden. De conclusie is dan ook dat het grof localiseren best al nauwkeurig was. Het nest was in de ochtendzon goed te zien, zij het van de oostkant. Zie de foto’s Hieronder, gemaakt door Roel Eigenraam, voor details. Ook op een warmetbeeld camera was het nest in de frisse ochtend goed te zien; een geelrode warme vlek in een koele boom. Een teken dat de hoornaars nog volop aan het broeden zijn en hun larven warm houden.

De vondst is gemeld op www.waarneming.nl en bij de provincie. Die zal een gespecialiseerd bedrijf het nest laten verwijderen. Hopelijk lukt dat voordat de jonge koninginnen uitvliegen.

Al met al een leerzame ervaring, met vereende krachten zijn de imkers en de overheid in staat om aziatische hoornaars te bestrijden. Want de schade van dit enkele nest is al enorm groot, er zijn meerdere bijenvolken uitgemoord.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.