Bij-zonderheden

Zwermseizoen 2023

Het zwermseizoen 2023 verloopt tot nu toe tamelijk gezapig. Tussen 1 mei en 21 juni is de imker altijd extra alert op zwermen. De schepkorf en de zwermschepzak staan klaar, evenals een zesraams kastje om een gevangen zwerm een tijdelijk huis te geven. Tussen 10 uur in de ochtend en 4 uur smiddags is de kans op een zwerm het grootst, en de imker is dan altijd thuis en paraat.

De eigen bijen zitten allemaal op Renson en de koninginnen kunnen de kast dus niet verlaten. Een volk heeft twee zwermpogingen gedaan maar sloeg beide keren weer terug op de kast. De rest is vooralsnog druk bezig met honing halen en bouwen, hopelijk blijft dat zo tot de langste dag geweest is.

Totnutoe zijn er een tweetal zwermmeldingen geweest. Bij de Julianaschool hing een mooie zwerm op het schoolplein onder een boom. De concierge wilde graag van deze  bezoekers af en een snelle schepactie  na schooltijd verhuisde de zwerm in de korf. Een imkercollega met veel wintersterfte was graag bereid om de bijen een plekje in zijn bijenstal te geven.

De medewerkers van de Buitendienst van de gemeente Woudenberg weten henzenhoning ook te vinden. Zij zien vaak als eerste bijenzwermen in de openbare ruimte en krijgen ook meldingen door. Aan de laan van Nieuwoord hing een zwerm aan een plataanboom en 15 minuten na de melding was de imker ter plaatse. Toen hij goed en wel  de spullen klaar had gezet vertrok de zwerm weer. Dit was de eerste keer dat dit fenomeen van zo dichtbij kon worden bekeken. Binnen anderhalve minuut waren de bijen vertrokken! De zwerm landde 100 meter verderop hoog tegen een schoorsteen van een woonhuis. Onbereikbaar voor de imker en nadien is er van deze zwerm niets meer vernomen. Omwonenden  wisten te vertellen dat de bijen al een aantal dagen rondtrokken en eerder op die plek hadden gezeten. Hopelijk zijn ze toch gevangen door een imker want in de vrije natuur kunnen bijen niet lang overleven.

Tenslotte was er ook nog een hommel-melding. Aan deze beschermde dieren doet de imker niets behoudens noodgevallen. Deze hommels hadden een leeg vogelhuisje betrokken en zeker midden op de dag zoemde het behoorlijk. Met wat snelle controles en voorlichting werd de gastheer gerustgesteld. Na wat tips hoe het beste om te gaan met deze tijdelijke bewoners vertrok de imker weer.

Over twaalf dagen is de zonnewende en neemt de zwermdrift rap af. Dan begint het wespenseizoen en is het tijd om de wespen bestrijdingsset klaar te zetten. In hoeverre het natte en koude voorjaar de wespenkoninginnen dwars heeft gezeten gaan we dan vanzelf beleven.