Bij-zonderheden

Heidedracht teleurstellend; imkerwijsheid bewezen

De bijen zijn inmiddels al weer een poosje thuis. Nadat eind augustus de laatste echt warme dagen kurkdroog waren verlopen, heeft de imker zijn knopen geteld en de beestjes weer naar de thuisbasis gebracht. De heidedracht 2022 is al met al teleurstellend verlopen.

De aloude imkerwijsheid luidt “als je de bijen in de modder wegbrengt en in het stof ophaalt heb je een goede heideoogst”

De heide bloeide weliswaar mooi, echter het was erg droog. Bij het wegbrengen was het al stofhappen, bij het ophalen stoof het zand nog steeds. Tussendoor is er op enkele dagen wat regen gevallen. De dagen daarna werden de kasten duidelijk zwaarder, maar de bijen hebben alle honing die toen binnenkwam vrijwel direct weer gebruikt. Uiteindelijk hebben de bijen de kost wel gehaald maar amper iets van surplus in de honingkamers kunnen opslaan.

Nu resten slechts de laatste klussen van het imkerseizoen. De varroa behandeling is gestart en over een dag of zes gaat dan de laatste inspectie plaatsvinden. Doel is om de voersituatie goed in te schatten en waar nodig bij te voeren. Dan gaan de deksels dicht voor de winter en kan de imker alles gaan schoonmaken en zijn pak uitwassen.

Helaas is er geen heidehoning voor de verkoop dit jaar. Gelukkig waren het voorjaar en de zomer qua oogst fantastisch en daarvan is nog volop honing beschikbaar.