Bij-zonderheden

Voorjaarsvertraging

Na een flitsende start verloopt het voorjaar een stuk trager dan andere jaren. Vorig jaar rond deze tijd was het warm, droog en zonnig. De voorjaarsinspectie was al geweest en de bijen haalden volop honing en stuifmeel. Hoe anders is het nu. Met regen, hagel en natte sneeuw blijven de bijen binnen. Op de schaarse dagen dat het zonnetje even schijnt maken ze korte vluchtjes om stuifmeel te fourageren. Het broednest blijft compact want er komt onvoldoende binnen om echt uit te breiden. Zo lopen we dit jaar al bijna een volle broedcyclus van drie weken achter! Dit zal  gevolgen hebben voor de grootte van de volken bij de drachtpieken van de linde en de heide in de rest van het jaar.

De berichten over bijensterfte blijven komen, steeds meer collega’s melden veel hogere sterftes dan andere jaren. De oorzaak blijft een combinatie van factoren die niet overal dezelfde hoeft te zijn. Regionale verschillen in dracht en droogte vorig jaar hebben grote invloed, net als de bedrijfsmethode van de imkers. Ook de varroa bestrijding is een punt van veel zorg en discussie. De bestuivingsimkers met sterfte zijn druk op zoek naar vervangende volken om hun klanten de fruittelers toch te voorzien van voldoende bestuivers. De imker heeft toegezegd waar mogelijk te helpen.

Henzenhoning hoort bij de kleine minderheid van imkers waar alle volken vliegen. De exacte toestand in de kasten is nog steeds ongewis, want de imker vond en vindt het nog veel te koud om kasten open te trekken voor de inspectie. De komende twee weken geeft de weersverwachting nog geen indicatie van verandering. De vertraging zal verder oplopen.  De voersituatie kan deze weken kritiek worden, en bijna de helft van de volken krijgt inmiddels al suikerdeeg als bijvoeding. Zo wacht de imker samen met zijn bijen af, uiteindelijk zal de zon krachtiger worden en komt de warmte terug!