Bij-zonderheden

Imkerjaar 2023 afgesloten

Met het weghalen van de laatste voerbakken heeft de imker het bijenjaar 2023 afgesloten. De volken zijn nu ingewinterd, vrijwel volledig op eigen honing. De bijen kregen alleen een scheutje voer om bezig te blijven en roverij tegen te gaan.

Door het invallen van de kou eerder deze week stopte de klimop met stuifmeel en nectar produceren. Deze drachtbron heeft het prima gedaan de afgelopen weken, er kwam veel stuifmeel binnen. De bijen gebruiken dit voor de laatste ronde broed, en slaan de rest op voor het voorjaar. De bijen blijven steeds meer binnen en gaan de wintertros vormen. Zo wachten ze het voorjaar af. Het pak van de imker gaat in de bleekwas en is dan klaar voor volgend seizoen.

De wintermaanden worden gebruikt voor de binnenklussen als opruimen, schoonmaken van reservekasten en ramen. Het maken van propolis tinctuur op basis van eigen propolis staat ook op de wensenlijst, daarover meer in een winterse update.