Bij-zonderheden

Maandag wasdag

Nu de zon eindelijk wat langer schijnt is het tijd voor de imker om de was te doen. De zonnewassmelter is uit de winterstand gehaald en nagekeken. De afgelopen dagen is er proefgedraaid met kleinere stukken darrenraat. Die smelt vrij snel en is ideaal voor korte zonnige periodes.

Zaterdag en zondag was het voor het eerst serieus warm en langdurig zonnig. De imker heeft de voorraad was van de oogst van vorig jaar kunnen verwerken. Het tableau hieronder is de oogst van twee dagen. Het kleurverschil is duidelijk zichtbaar Bijenwas varieert enigszins in kleur doordat de bijen gedurende het seizoen verschillende soorten stuifmeel door de was mengen. Maar de grootste kleurvariatie heeft andere oorzaken. De rechtse plak is de was van de heideraat uit de pers. Deze raat is alleen gebruikt voor de heidehoning en niet belegd geweest. De middelste plak is afkomstig van broedkamer raat. Deze ramen zijn belegd geweest, en de donkere kleur komt van de restjes van het verpoppen van de larven. De linkse plak is het lichtst van kleur, en bestaat uit pure zegelwas. Deze was is afkomstig van de dekseltjes waarmee de bijen de honingcellen afdichten. Dit is de meest zuivere was en wordt door de imker altijd apart verwerkt.

De bijen hebben de afgelopen warme dagen druk gewerkt om nectar te verzamelen. Nu de kou en nattigheid eindelijk voorbij is worden de voorraaden snel aangevuld. De grotere volken slaan al honing op in de honingkamers. De kleinere volken hadden flink ingeteerd en zijn nog bezig om rond het broednest de buffers op orde te brengen. Voor de imker is het een kwestie van geduld. De natuur bepaalt het tempo en honing oogsten zal nog wel enkele weken op zich laten wachten. Of er op Haantjesdag verse voorjaarshoning te koop is? Dat zal spannend worden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.