Bij-zonderheden

Nazomer op de heide

De heidedracht is dit jaar bijzonder sterk. Deze conclusie kan de imker na vier weken wel trekken. En gezien de weersverwachting voor de week van 3 september, met kans op temperaturen rond de 30 graden, is een nabloei van de heide zeker mogelijk.

Gisteren op zaterdag 2 september was het tijd voor de inspectie ronde. In Hoog Buurlo waren de honingkamers grotendeels gevuld en ook al verzegeld. Om de bijen de gelegenheid te geven de nabloei te benutten is er wat ruimte gemaakt. Een aantal ramen die gereed waren zijn geoogst. Zoals te zien is op de foto hieronder was de verzegeling “van lat tot lat”, het summum van raathoning.

(tekst gaat verder onder de foto)

De heide was deels uitgebloeid, maar de jonge scheuten waren nog mooi paars en kunnen de komende week nog nectar produceren.

Boven het Kroondomein zag de hei er een stuk bruiner uit. Hier hebben de bijen, na een geweldige start, de afgelopen weken niet veel meer binnengebracht. Er is nog ruimte dus ook hier kan de nabloei nog voor een verrassing zorgen. We mogen tot 10 september op de heide staan met de bijen. Die tijd gaan we maximaal benutten.

Voor de heidehoning klanten die nu al trek hebben is het advies om nog even te wachten. Half september is de raathoning verwerkt en iets daarna de honing in potjes. Uw geduld zal worden beloond met verse heidehoning!