Bij-zonderheden

Groundhog day

Vandaag had de imker het gevoel van Groundhog day. In de beroemde film beleeft Bill Murray dezelfde dag telkens opnieuw.

Het verschil is dat waar Bill over de grondmarmot berichtte die het einde van de winter moest voorspellen, uw imker zijn bijen hetzelfde zag doen als vorig jaar op 28 januari. Namelijk volop vliegen op de bloeiende krokus rond het middaguur. In het zonnetje was het iets boven de 10 graden en daarmee ruim voldoende om de krokussen te laten bloeien.

Voor beelden verwijs ik naar het bericht van 28 januari 2022, daar ziet u identieke filmpjes van wat zich vandaag afspeelde. Vandaar de associatie met Groundhog day.

De imker prijst zich gelukkig met het feit dat alle negen volken de winter totnutoe goed hebben doorstaan. Van collega’s komen verhalen over wintersterfte van 20 tot wel 50 procent. Een enkeling heeft zelfs 100 procent sterfte en dat is zuur want dat betekent uithuilen en van nul af moeten beginnen. Weliswaar is bij Henzenhoning het ene volk wat groter dan het andere, maar alles vliegt en de bijen gebruiken de mooie dag nuttig. Naast stuifmeel halen voor het beginnende broed ruimen ze ook de kast op. De vliegplank ligt vol met bijen die gedurende de afgelopen maanden gesneuveld zijn en nu naar buiten gesjouwd worden. De imker helpt met het schoonvegen van de plank zodat de haalbijen makkelijk kunnen vertrekken en landen.

Rond een uur of drie was de zon verdwenen en was het wel klaar voor de dag. Een week later dan vorig jaar maar nog steeds erg vroeg vergeleken met de jaren daarvoor. Hoe dan ook, het seizoen is voorzichtig begonnen en via deze site kunt u ook dit jaar de belevenissen weer volgen.

In tegenstelling tot vorig jaar februari is er nog ruim voldoende honing. U kunt nog steeds terecht voor voorjaars- of zomerhoning aan de deur of via de webshop