Bij-zonderheden

heidegang 2022

Zaterdag 30 juli was de verhuisdag voor de bijen. Verdeeld over de locaties Elspeet en Hoog Buurlo staat Henzenhoning met zeven volken op de hei.

Dankzij wat flinke buien is de hei al aardig in bloei. Echter, het is nog steeds erg droog en er is heel wat regen nodig, niet alleen voor de hei maar voor de gehele natuur.

Deze week is het warm en de heide honingt inmiddels, er komt in de namiddag en avond gewicht binnen. Toch ziet de imker ook in de ochtend een piek, zo rond negen uur. Dit is waarschijnlijk de vossebes die ook bloeit en door de bijen bevlogen wordt. De eerste dagen gebruiken de bijen de vrije ruimte in de broedkamer voor het opslaan van binnenkomende honing dus dat is nog geen probleem. Als ze ook in de honingkamer vossebeshoning gaan bewaren is het een andere situatie. Dan kan het zijn dat de imker actie moet ondernemen om te zorgen dat de raathoning ramen alleen met heidehoning gevuld raken. Maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens kijken wat de komende twee weken gaat brengen.

Hieronder een foto van de assistent-imker op de hei bij Elspeet met de wolharige locals nog net zichtbaar in de verte op de achtergrond.