Bij-zonderheden

Heidehoning beschikbaar en uitmuntend gewaardeerd!

De afgelopen weken is de imker druk geweest met honing verwerken. Alle heidehoning zit nu in bakjes en potjes, klaar voor de verkoop.

De raathoning was als eerste aan de beurt. Het selecteren van de beste stukken, passen, meten en snijden is een precies karwei dat met uiterste zorg dient te gebeuren. Alleen zo kan heide raathoning de titel “biefstuk van de bij” waarmaken.

Vorige week zaterdag was de 115e Honingmarkt in Eerbeek. Op deze markt komen van oudsher elk jaar imkers uit het hele land hun waar verkopen. Verse heide raathoning is hier het meest gewilde product, de klanten staan letterlijk in de rij. Henzenhoning heeft aan de Eerbeekse markt meegedaan om een deel van de overvloedige oogst van de hand te doen. Tussen alle grote beroepsimkers maakt deze markt ook bewust ruimte voor kleinere verkopers om tegen een schappelijke prijs op de markt te staan.

Vast onderdeel van de markt is de honingkeuring. De organiserende imkervereniging laat alle aangevoerde  honing door eigen keurmeesters volgens een vastgesteld protocol beoordelen. De honing en de verpakking worden getoetst aan criteria die zowel wettelijke als bovenwettelijke eisen omvatten.

De imker kan met gepaste trots zijn oorkonde laten zien, want zowel de heide raathoning als de Woudenbergse zomerhoning scoorde maximaal. Henzenhoning’s heide raathoning was zelfs de enige in de klasse met de maximale score van 10 punten! Voorwaar een bijzondere prestatie in een evenement vol beroepsimkers met jarenlange ervaring.

Heidehoning in potjes krijgen is een heidens karwei. De imker kiest ervoor om de honing te persen. Dit is minder bewerkelijk dan kolben en slingeren, en heeft als nadeel dat de raten niet herbruikbaar zijn. Omdat de meeste pershoning toch uit snijresten van de raathoning bestaat is dit geen groot bezwaar. En de bijen moeten hun bouwdrift in het voorjaar toch ergens op kunnen botvieren. Alles is nu geperst, gezeefd en de potjes zijn afgevuld en van de etiketten voorzien. De voorraad is beperkt, op = op.

Als u graag heidehoning in potjes heeft kunt u voor volgend jaar al reserveren. Zo weet u dat, als er heidehoning te oogsten valt, er honing voor u apart zal worden gezet. Een berichtje naar Albert sturen is voldoende.