Bij-zonderheden

De beste wensen voor 2023

Henzenhoning heeft het jaar 2022 afgesloten. Een jaar wat de boeken in gaat als wisselvallig. Met geweldige voorjaars-en zomerdracht, geen duppel heidehoning en geen enkele eigengeteelde jonge moer. Desondanks zijn de 9 volken die ingewinterd zijn allemaal nog in prima conditie. De traditionele varroa behandeling met verdund oxaalzuur in suikerwater is vlak na kerst uitgevoerd. Op de enige ochtend dat het rond de 5 graden celcius was greep de imker zijn kans. Alle volken zijn gedruppeld en zagen er prima uit. De ene kast had wat meer voer, het andere volk was wat groter maar alles leeft nog en ziet er goed uit. Meer kan een imker niet wensen.

Voor 2023 heeft Henzenhoning de nodige plannen. Uiteraard het reguliere werken met de bijen om de volken door de seizoenen te loodsen en om honing van zowel het dorp als de heide te oogsten. Daarnaast is het voornemen om op grotere schaal aan koninginnenteelt te doen. Als onderdeel van het Beebreed programma  kunnen we meedoen aan teeltprogrammas voor het carnica bijenras. Hiervoor is net als vorig jaar reizen met jonge koninginnen naar bevruchtingsstations op de eilanden noodzakelijk. Daarna zal ook het volgen, scoren en documenteren van de volken met Beebreed koninginnen een activiteit zijn. Samen met andere imkers gaan we op zoek naar de beste kandidaten voor de volgende generatie. Een avontuur wat op deze website te volgen zal zijn.

Henzenhoning wenst u en de uwen alle goeds voor 2023 en dat het een zoet en vruchtbaar jaar mag worden!