Bij-zonderheden

Voorjaarsinspecties afgerond

Met het wisselvallige weer is afgelopen week de laatste voorjaarsinspectie afgerond. Dit jaar was het meer werk omdat er uit voorzorg extra reservevolkjes op de stand staan. De aziatische hoornaar is afgelopen jaar in onze omgeving waargenomen. Mochten er volken sneuvelen als gevolg van deze invasieve exoot, dan is er snel vervanging geregeld. In de hoornaar val die al een paar weken op de stand staat zijn totnutoe alleen slakken en vliegen gesignaleerd. Hopelijk blijft dat zo.

De volken zijn de winter over het algemeen prima doorgekomen, Het kleinste volk was in maart tijdens de kou van het voer afgeraakt. Dit is een fenomeen dat de imker gelukkig zelden aantreft. De tros met bijen zit dan in een lage hoek van de kast en eet daar de laatste restjes voer op. Ondanks dat er op andere plaatsen boven in de kast nog ruim voldoende voer aanwezig is, kunnen de bijen door de kou die 30 centimeter niet overbruggen en verhongeren. Een triest gezicht en voor de imker is er weinig aan te doen. De buurvolken hebben snel door dat er bij het dode volk nog voer zit en slepen de honing op de eerste mooie dag massaal uit de kast. Zo laat de natuur niets verloren gaan.

De volken groeien nu snel. De fruitbomen zijn zeker drie weken eerder in bloei vergeleken met vorig jaar. Het wachten was echt op de schaarse mooie dagen op de bestuiving, die nu voor de kers, pruim en peer vrijwel is afgerond, alleen de appels bloeien nog.

De imker had al vroeg behoorlijk veel darren in de kasten. Dit is een teken dat de zwermtijd begint, en de zwermverhinderingsmaatregelen zijn dan ook op alle kasten geplaatst. Toch is de eerste zwerm afgelopen week al geschept. Een super groot volk van een collega imker ging afgelopen maandag op de vleugels. De imker werd gebeld voor assistentie, de schepactie is geslaagd en ondanks dat de zwerm laag tegen een boomstam zat kon de collega een nieuwe kast vullen met een mooie zwerm. 8 April is de vroegste datum waarop Henzenhoning een zwerm heeft geschept. Ook collegas met decennia ervaring hebben nog nooit zo vroeg in actie moeten komen voor een zwerm. Een teken dat we wederom in een bijzonder jaar zitten!