Bij-zonderheden

De beste wensen voor 2024

Henzenhoning heeft het jaar 2023 afgesloten. Een jaar wat de boeken in gaat als bijzonder vruchtbaar. Met een late voorjaarsdracht die naadloos – zonder de normale drachtpauze – overging in de zomerdracht, volop heidehoning van een nieuwe locatie en geen Beebreed maar wel zelfgekweekte jonge moeren. Alle volken die ingewinterd zijn zijn nog in prima conditie. De traditionele varroa behandeling met verdund oxaalzuur in suikerwater is vandaag uitgevoerd. Op de enige ochtend dat het droog en rond de 5 graden celcius was greep de imker zijn kans. Alle volken zijn gedruppeld en zagen er prima uit. De ene kast had wat meer voer, het andere volk was wat groter maar alles leeft nog en ziet er goed uit. Meer kan een imker niet wensen. Zeker als meedere collega’s nu al weer aanzienlijke sterfte constateren…

Voor 2024 heeft Henzenhoning wederom nieuwe nodige plannen. Uiteraard het reguliere werken met de bijen om de volken door de seizoenen te loodsen en om honing van zowel het dorp als de heide te oogsten.

Daarnaast is het voornemen om op grotere schaal aan koninginnenteelt te doen. Als onderdeel van het Beebreed programma  kunnen we meedoen aan teeltprogrammas voor het carnica bijenras. Hiervoor is net als vorig jaar reizen met jonge koninginnen naar bevruchtingsstations op de eilanden noodzakelijk. Daarna zal ook het volgen, scoren en documenteren van de volken met Beebreed koninginnen een activiteit zijn. Samen met andere imkers gaan we op zoek naar de beste kandidaten voor de volgende generatie.

Het bestrijden van de aziatische hoornaar is een nieuwe taak waar Henzenhoning een bijdrage aan zal leveren. Het vangen van hoornaarkoninginnen in het voorjaar, het opsporen van nesten en bestrijding komt naast de reguliere werkzaamheden. Allemaal avonturen die op deze website te volgen zullen zijn.

Henzenhoning wenst u en de uwen alle goeds voor 2024 en dat het een zoet en vruchtbaar jaar mag worden!