Bij-zonderheden

Heidegang 2023

De afgelopen weken heeft het in ons land veelvuldig geregend. Tot wanhoop van de vakantiegangers die hun vakantie in het water zagen vallen, echter tot vreugde van de imker. Voor de heidedracht is veel water in de aanloop van de bloei optimaal. Dat was vandaag , zaterdag 5 augustus, zeer goed te zien. De knoppen van de heide hebben zich volgezogen met water en zijn al voor een groot deel open. Het was een perfect moment om de bijen weg te brengen, ook omdat het vanochtend droog en zonnig was.

Een deel van de productievolken staat dit jaar weer op de vertrouwde plek bij Hoog Buurlo. Staatsbosbeheer staat elk jaar minder volken toe op de heide, en daarom is Henzenhoning dankbaar dat we deze unieke historische plek toch nog kunnen benutten.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

 

In Elspeet mogen sinds dit jaar nog maar een fractie van het aantal volken op de heide staan tov voorgaande jaren. Imkers van buiten de gemeente zijn niet meer welkom. De lokale imkers gaan andere manieren zoeken om toch hun bijen op de heide te laten vliegen. Kennissen die een tuin hebben die grenst aan een heideveld zijn ineens erg populair bij de bijenboeren….. Het zal gonzen op de hei als nooit tevoren.

Gelukkig mogen we dit jaar op een nieuwe plek staan met de bijen. Ten noordoosten van Kroondomein het Loo ligt een particulier landgoed waar verfrissend nuchter met bijen wordt omgegaan. De bijenkasten staan tussen de bomen langs een bospad. Op de foto is geen hei te zien, wel bosbessen- en vossebessenstruiken. Iets verderop is de situatie echter totaal anders en aangenaam paars. Hier kunnen de bijen hun gang gaan! De Wolfwaage weegschaal staat op deze plek en zo kunnen we dracht en de bijen goed volgen. Met wat mooi zonnig weer en warmte komt het vast goed.