Bij-zonderheden

Voorjaarshoning 2023 beschikbaar

Door het natte voorjaar loopt de natuur een paar weken achter. In andere jaren was er voorjaarshoning met Haantjesdag, de tweede zaterdag van Juni. Dit jaar was toen net de eerste honing voldoende verzegeld om afgenomen te worden. Inmiddels zijn alle ramen geslingerd en zit de eerste verse voorjaarshoning in potjes.
Vorig jaar was het erg warm en droog, en was de voorjaarshoning vrij donker. Dit jaar is de honing juist lichter van kleur. De bijen hebben veel op de fruitbomen gevlogen, naast alle andere voorjaarsbloeiers. De fruitsmaak is duidelijk te proeven in de honing. Door de warmte en droogte van de afgelopen twee maanden heeft ook de acacia flink bijgedragen. De lichte, dunne en toch zoete acaciahoning was bij het slingeren direct te herkennen. Het vochtpercentage van de voorjaarshoning is prachtig laag. De houdbaarheid is daardoor uitstekend. De smaak is dat ook, en verse pure honing is een delicatesse!
Er is steeds meer vraag naar voorjaarshoning door klanten met hooikoortsklachten. Daarom is de imker afgestapt van het afschuimen van de voorjaarshoning. Het schuim bevat namelijk stuifmeel dat door de bijen gedurende het hooikoortsseizoen is verzameld. De honing is uiteraard koud geslingerd en dubbel gezeefd om stukjes was en andere ongerechtigheden te verwijderen. Er kan dus een beetje schuim op de honing zitten. Net als bij bier is dit prima geschikt voor consumptie, en even roeren maakt de honing weer glad en helder.