Bij-zonderheden

Bestuiving van het fruit in 2023

Eigenlijk zat het niet in de planning om dit voorjaar met de bijen naar het fruit te reizen. Echter, door de grote sterfte van bijenvolken waar veel imkers mee te maken hebben gehad, zijn de bijen toch ingezet. Een collega uit de buurt was dringend op zoek naar volken om zijn vaste fruitteler te voorzien, daarop is positief gereageerd door meerdere imkers waaronder Henzenhoning.

Op 14 april vertrokken drie volken naar een perceel bij Wijk bij Duurstede met zowel peer- als appelbomen. De peer was al gedeeltelijk in bloei en de eerste dagen was het redelijk goed weer. Daarna was het erg wisselvallig en moesten de bijen de droge momenten echt maximaal benutten om aan hun stuifmeel te komen. Perenbomen geven namelijk amper nectar maar wel veel prima stuifmeel. Twee weken later kwam de appel in bloei en liepen de honingkamers snel vol, ondanks de regelmatige regen. Dat er volop paardenbloemen bloeiden zal ongetwijfeld mee hebben geholpen.

Gisteravond 11 mei zijn de bijen weer thuisgebracht. He was een heel gesjouw omdat de kasten een stuk zwaarder zijn dan vier weken geleden! Vandaag is het druk in de tuin met veel bijen die zich opnieuw aan het orienteren zijn op hun veranderde woonomgeving. Over een dag of twee is dat voorbij en kan de imker aan de slag om de drie kasten in het strakke controleritme van de overige volken te brengen. De bijen pakken het laatste stuk van de voorjaarsdracht in het dorp mee, en daarna is het al tijd om te gaan oogsten.

Tussen alle bedrijven door begint straks ook de koninginnenteelt voor de moeren van volgend jaar, een drukke tijd en een interessant deel van de bijencyclus.

Het was een geslaagde bestuivingsmissie, al weten we dat pas zeker als de teler in september bij de fruitoogst tevreden is.