Bij-zonderheden

Laparoscopische wespenbestrijding

Het voorjaar was nat en koud. Hierdoor hadden veel wespenkoninginnen het moeilijk om een nestje te starten, en als dat al lukte was het later in het voorjaar. Hierdoor zijn er dit jaar weinig meldingen van wespenoverlast. Doordat de ontwikkeling later begon, komen er nu – in de tweede helft van september – nog verzoeken binnen om wespen te bestrijden. De nesten die er nu nog zijn bevinden zich in het laatste stadium van hun ontwikkeling. De wespen vliegen volop, zeker op mooie dagen. Wespen die zich vervliegen en door het vlakbij gelegen raam in de kinderkamer terechtkomen veroorzaken begrijpelijke overlast en bestrijding is dan nodig.

Henzenhoning heeft gisteren een tweetal wespennesten bestreden, beide in de spouwmuur bij de dakgoot. Eén nest was eenvoudig via het platte dak te benaderen en met zorgvuldig mikken behandeld. Het tweede nest was uitdagender. Dit nest zat op ruim 5 meter hoog onder de dakpannen boven de goot.

De spuitlans heeft een flexibele punt en kan in een S-bocht gebogen worden om van onderaf toch bij de ingang van het wespennest te komen. Maar hoe ziet de imker waar hij moet zijn? Gelukkig was de bewoner technisch vaardig en beschikte over goede spullen. Door handig een GoPro camera op een uitschuifbare stang te monteren, en er zelfs led verlichting bij te maken, kon er van dichtbij gekeken worden. De beelden werden live via de WiFi gestreamd naar een tablet beneden. Zo kon de imker, na wat oefenen, als ware een chirurg die laparoscopie gebruikt goed richten en het bestrijdingsmiddel doseren.

Ruim twintig jaar geleden was de imker  betrokken bij de ontwikkeling van de eerste producten op basis van de 802.11 standaard, wat later WiFi ging heten. Dat hij jaren later op deze wijze van “zijn” technologie gebruik zou maken had hij toen niet kunnen bedenken!