Bij-zonderheden

Imkerjaar 2022 afgesloten

Met het weghalen van de laatste voerbakken heeft de imker het bijenjaar 2022 afgesloten. De volken zijn nu ingewinterd, grotendeels op eigen honing. Slechts een enkel volk had duidelijk te weinig voorraad en kreeg extra suikerwater, de rest kreeg alleen een scheutje om bezig te blijven en roverij tegen te gaan. Bijen zijn opportunistisch en voor de lieve vrede op de stand is het beter om alle volken wat te verwennen in plaats van slechts één volk.

Met het relatief warme weer bloeit met name de klimop nog steeds. De bijen vliegen er druk op en halen stuifmeel om de voorraad aan te vullen. Dat is maar goed ook want stuifmeel is hun bron van eiwit en door de imker amper te vervangen.

Zodra het kouder wordt en er er minder bloeit blijven de bijen steeds meer binnen en gaan de wintertros vormen. Zo wachten ze het voorjaar af. De imker heeft zijn pak en hoed inmiddels gewassen en gedroogd, die hangen klaar voor gebruik volgend jaar.

De wintermaanden worden gebruikt voor opruimen, schoonmaken van reservekasten en ramen en voor de studiedagen. Er is altijd meer te leren over de wereld van de honingbij!