Bij-zonderheden

Wespen bestrijding

Nu de bijen op de hei staan is het aanzienlijk rustiger thuis op de bijenstand. Er staan nog twee kleine volkjes, eentje met een laatste reserve koningin en het volk met de raszuivere Carnica moer.

Doordat er een stuk minder bijen rondvliegen vallen andere beestjes meer op. Tijdens het verkopen van honing aan huis stond de imker wat te praten met de klanten, en viel op dat er wespen rond de luifel boven de voordeur heen en weer vlogen. Nader onderzoek leerde dat er een beginnend wespennest onder de dakpannen van de luifel zit.

Vorig najaar heeft de imker geïnvesteerd in een professionele set om wespen te bestrijden. Aangezien er al een imkerpak en volgelaatsmasker  aanwezig zijn en hij niet onder de indruk is van wat boze buzzers, is de stap naar wespenbestrijding niet al te groot. Met de set kunnen zonder ladder tot 8 meter hoog wespennesten behandeld worden met een speciaal middel.

Zo was er een prima gelegenheid om de bestrijdingsset te gebruiken op eigen terrein.  Door de reikwijdte van de spuitlans kan de imker op veilige afstand blijven en toch nauwkeurig doseren. Zelfs om een hoekje spuiten is mogelijk.

Bij de gemeente Woudenberg staat Henzenhoning geregistreerd als contactpersoon voor meldingen van bijenzwermen. Omdat het regelmatig voorkomt dat sommigen het onderscheid tussen bijen, wespen en hommels niet even goed kunnen maken, kan het gebeuren dat de imker geroepen wordt bij een bijenzwerm wat toch wespen blijken te zijn. Die kunnen nu, weliswaar tegen vergoeding, direct worden bestreden. Hommels zijn een beschermde diersoort en kunnen blijven zitten, bijen neemt de imker altijd gratis mee. Uiteraard zijn voorlichting en tips standaard inbegrepen ongeacht wat er rondvliegt!