Bij-zonderheden

Paardenmiddel

Het voorjaar is in volle gang, en veel bomen en planten bloeien volop. Voor mensen met hooikoorts is het een lastige tijd, met veel genies en gesnotter. Niet alleen voor mensen, want vandaag kwam er iemand aan de deur die een paard heeft dat last heeft van hooikoorts-achtige symptomen. En nee, dat is geen grap maar echt gebeurd.

De vraag van deze amazone was dezelfde als van de andere mensen met hooikoorts; klopt het dat lokale honing eten kan helpen tegen hooikoorts?

De imker geeft dan altijd hetzelfde antwoord, namelijk dat hij imker is en geen dokter. Indvidueel medisch advies kan hij niet geven, wel algemene informatie. Bijen verzamelen allerlei stuifmeel en een beetje komt terecht in de honing. Tijdens een honingkeuring kan een keurmeester gebruik maken van microscopie om het stuifmeel in een druppel honing te bekijken en zo de soort of soorten drachtplanten te bepalen. Zo is bekend dat een breed scala aan types stuifmeel in de honing terecht komt.

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Er zijn klanten uit de buurt die elk jaar een aantal potten voorjaarshoning  kopen en wegzetten. In februari van het volgende jaar beginnen ze met het eten van deze voorjaarshoning. Zo krijgen ze kleine hoeveelheden van het stuifmeel binnen waar ze later in het voorjaar last van krijgen. Hierdoor laten ze hun immuunsysteem alvast wennen aan wat straks in de lucht hangt. De resultaten zijn wisselend. Sommigen merken duidelijk verbetering in hun hooikoortsklachten en zweren bij het eten van lokale honing. Anderen proberen het maar merken geen verschil. De imker zegt, wat er ook gebeurt, u hebt altijd lekkere honing!

De amazone vertelde dat haar paard vorig jaar rond deze tijd enorm last had van de luchtwegen en dat de veearts er aan te pas moest komen. Nu begint het arme beest weer te hoesten en ze vermoedt dat het met de bloei van het voorjaar te maken heeft.

Speciaal voor “hooikoorts-klanten” maakt de imker potjes met extra stuifmeel. Het is namelijk zo dat na het slingeren er altijd een laagje schuim op de honing ontstaat. Dit komt doordat kleine luchtbelletjes opstijgen uit de honing. Deze luchtbelletjes nemen wat van het stuifmeel mee naar de oppervlakte en vormen een schuimlaag. Dit schuim is volstrekt onschuldig en kan gewoon gegeten worden, net als bij bier. Echter het ziet er minder aantrekkelijk uit en daarom schuimt de imker de honing normaal gesproken af. Bij het doorroeren van de schuimlaag komt het stuifmeel terug in de honing. Deze potjes houdt de imker apart en kunt u, op verzoek, alleen aan huis kopen.

De amazone vertrok met wat potjes voorjaarshoning met extra stuifmeel voor het paard. Paarden houden gelukkig van zoetigheid en de natuurlijke suikers in de honing zijn in elk geval gezonder dan de geraffineerde suiker in een klontje.  En wie weet is de honing van Henzenhoning wel een echt paardenmiddel.

Update 12 Mei:

Het gaat goed met het paard, vertelde de amazone bij een recent bezoek eerder deze week. Op wat genies na kunnen paard en ruiter gewoon trainen. Honing van een lepel likken bliefde het paard niet. Door honing op sneetjes brood te smeren en deze in stukjes door het voer te mengen krijgt de patient toch de dagelijkse dosis honing binnen. Omdat nu de lastigste tijd qua hooikoorts aanbreekt gaat de amazone door met het toedienen van de honing.