Bij-zonderheden

Zwermseizoen 2019 van start

Gisteren is de eerste zwerm van 2019 afgekomen. Op een niet al te mooie dag na een paar weken kou ging er een moer op de vleugels. De kans op zwermen is dit jaar aanzienlijk gereduceerd. Alle moeren van 2018 zijn behalve gemerkt ook geknipt. Door het weghalen van de helft van een vleugel zal een geknipte moer bij een zwermpoging voor de kast neervallen. De bijen blijven dan bij haar en zijn door de imker makkelijk te localiseren. Waar komt dan toch die zwerm vandaan? Simpel, er zijn tijdens de bestuiving op het fruit twee kunstzwermen gemaakt van de grootste volken. De ouwe moer gaat in een gereduceerd volk verder met waar ze mee bezig was, met minder bijen en meer ruimte waardoor de zwermdrift afneemt en hopelijk wegtrekt. In het nieuwe volk gaan de bijen redcellen oftewel doppen aanzetten om nieuwe koninginnen te kweken. 14 dagen na het splitsen komt de eerste moercel uit. Deze jonge koningin kan, zeker als het nieuwe volk groot is en nog wat zwermdrift bezit, besluiten om er vandoor te gaan; immers er staan nog meer doppen op uitkomen. Dit is nu waarschijnlijk het geval geweest. De remedie is om op de 13e dag alle doppen te breken en de moeren in de avond allemaal geboren te laten worden. Dan maken de majesteiten onderling uit wie als enige over blijft. Alhoewel de imker keurig op de 13e dag doppen heeft gebroken heeft hij door al het gefriemel waarschijnlijk 1 (of meer) doppen over het hoofd gezien.

Ondanks alles dus toch een zwerm. Gelukkig vlogen de bijen niet ver weg, de druivenstruik bij de buurman op nr. 15 was de beoogde locatie. De zwerm hing mooi laag en vormde een keurige tros. Door strak tegen de muur tussen de ranken te zitten was het wel lastig scheppen. Bovendien was snoeien geen optie gezien de mooie druivenranken. De oplossing was het lokken van bijen met een raampje open broed. Hier gingen de bijen naar toe als aangetrokken door een magneet. Een paar keer afschudden in de korf en plotseling was het raak; een wolk bijen ging de korf in, een teken dat de koningin de tros verlaten had en de korf in was geschud. Na even afwachten was duidelijk dat de bijen de korf als nieuw huis zagen. Een natte theedoek zorgde er voor dat de korf lekker koel bleef. Na zonsondergang zaten alle bijen rustig in de korf en kon het nieuwe volk mee naar huis. Daar staat de korf even twee dagen koel en donker om het volk tot rust te laten komen. In die tijd kan de imker een plekje klaarmaken voor de nieuwe aanwinst.

Dit bericht krijgt een update zodra de Jeanne korf (vernoemd naar de donatrice) op haar definitieve plek staat.