Bij-zonderheden

Zonnewende

Je zou het bijna vergeten door alle regen en het waterige zonnetje, maar vandaag is het echt de Zonnewende. Op de langste dag van het jaar staat de zon op haar hoogste punt aan de hemel.

Vanaf vandaag lengen de schaduwen en gaan we toe naar de winter. De bijen weten dit feilloos aangezien de zon voor hen een belangrijke informatie bron is. De tijd van de dag, de referentie om elkaar de richting van een drachtbron aan te geven, bijen zijn afhankelijk van de zon. Zie ook dit artikel Winter is Coming van twee jaar geleden.

Dit jaar is bijzonder. Door het natte en koude voorjaar loopt de natuur nog steeds achter. Geen vier weken meer zoals tijdens de bestuiving van de peer, maar toch nog wel een week of twee. De vraag is of de bijen het verleden het verleden laten en vooruit kijken, of dat de invloed van de verlate dracht van de natuur nog merkbaar is. Een eerste duidelijke indicatie zal komen van de zwermdrift. Die neemt na de Zonnewende drastisch af. Als er de komende weken belegde koninginnencellen in de volken opduiken is dat een signaal voor vertraging. Tot nu toe is er in geen enkel volk (behalve de bewust zelfgekweeke Carnica moertjes) belegde koninginnencellen gevonden.

We gaan het beleven.

Onderstaande foto is de zonnewende bij Stonehenge (bron : Wikipedia)