Bij-zonderheden

Zwermperiode achter de rug?

Bijen planten zich voort door zwermen; een deel van het volk verlaat de kast met de koningin, waarna de achtergebleven bijen een nieuwe koningin produceren die het voortbestaan van het volk waarborgt. Voor de imker is de zwermperiode de drukste tijd van het jaar. Het voorkomen en waar nodig in goede banen leiden van de zwermdrift vergt aandacht en zorgvuldigheid.

Soms gaat het mis, dit seizoen heeft Henzenhoning twee zwermpogingen gehad. De eerste op 6 mei j.l. was geslaagd, hier wist de koningin te ontsnappen en kon gelukkig gevangen worden, zie het artikel verderop. De tweede poging van een ander volk op 8 Juli mislukte doordat de koningin opgesloten zat. De bijen gingen weliswaar massaal de kast uit en naar de beoogde locatie 50 meter verderop, maar doordat de moer niet mee kon vlogen de bijen na enige tijd weer terug. Toen de terugtocht eenmaal in gang was gezet zat het hele volk binnen 10 minuten weer in de kast en leek het alsof er niets gebeurd was.

Soms worden we, door particulieren of via de Gemeente Woudenberg, geroepen naar bijenzwermen in het dorp. Vaak hangen de bijen in een boom, soms zo hoog dat een hoogwerker noodzakelijk is om de bijen te scheppen. Andere zwermen zitten vlak bij de grond en zijn makkelijk te “arresteren”.

De meest opmerkelijke zwerm dit jaar was in de buurt van het gemeentehuis. Deze bijen zaten oorspronkelijk in een boom maar doordat de tak die gekozen was het gewicht van de bijen niet kon dragen viel de tros op het gras. Meestal vliegen de bijen weer op maar in dit geval was het gras blijkbaar comfortabel genoeg en lag er een plas bijen op het gras, naast de afgebroken tak.

Tot verbazing van de imkers bleven de bijen keurig op het gras. Omdat er een robotmaaier actief was werd de bewoonster gevraagd om deze tijdelijk uit te zetten; de kans dat de moderne techniek dit unieke natuurfenomeen kon herkennen en op waarde wist te schatten leek niet erg groot. Het scheppen van de zwerm bestond in dit geval uit vegen met stoffer en blik. Door de bijen in de schepkorf te vegen beseften ze al gauw dat de korf een betere plek was dan het gras, en trok de zwerm naar binnen.