Bij-zonderheden

Bijna voorjaar

Vandaag was een dag waarop het voorjaar even een voorproefje gaf. Weliswaar maar voor twee uurtjes, echter voor de bijen was het uit de wind en in de zon met 15 graden puur genieten. Tussen 12 en 2 uur was het gezoem van de bijenstand tot in huis duidelijk hoorbaar. Daarna was het snel afgelopen en bleven de meeste bijen weer lekker binnen.

Voor de imker was dit de kans – waarop hij al een tijdje zat te wachten – om een snelle levensreddende handeling te verrichten. Er is vorige week namelijk onverwacht een volk moerloos geraakt. Zo vroeg in het seizoen gebeurt dat zelden, als een volk moergoed de winter zonnewende haalt gaat het meestal wel voorspoedig. Als er tenminste voldoende voer in de kast is uiteraard. De imker vond tijdens de dagelijkse vroege ochtendinspectie de rood gemerkte moer dood op de vliegplank. Het leek wel alsof het volk hem wilde laten zien dat er een groot probleem was! Die boodschap is overgekomen.

Zo vroeg in maart is een moerloos volk reddeloos verloren. Meestal is er maar een klein broednestje, en weinig eitjes om een nieuwe koningin mee te produceren. En aangezien er nog geen darren zijn is een jonge koningin gedoemd om onbevrucht te blijven, waardoor het volk alsnog ten onder gaat.  De oplossing is verenigen met een moergoed volk. Uit voorzorg is er altijd een reserve koningin met een bijbehorend volkje ingewinterd in een kleine 6-raams kast.

Om half 2 stond de imker, voor het eerst dit seizoen, licht onwennig met schoongewassen pak en gereedschap achter de kast. Snel werken en toch voorzichtig zijn is essentieel om de warmte in de kast zo goed mogelijk vast te houden. Alle ramen werden gecheckt, het zag er keurig uit. Twee ramen met stukken prachtig aaneengesloten verzegeld broed en mooie larfjes gaven aan de de overleden moer tot vlak voor haar dood nog gewoon actief was. De bijen hadden meedere redcellen gemaakt, die zijn weggesneden. Vervolgens snel de ramen afdekken met kranten en deze bevochtigen. Daar bovenop komt dan een extra broedkamer. Hierin worden de ramen van het moergoede volkje uit de 6-raams kast ingehangen. Aangevuld met wat extra reserve voerramen, het totale volk is immers een stuk groter na verenigen. Deksels er op en klaar. Vannacht gaan de twee volken samen “de krant lezen” oftewel doorknagen. De geur van de drukinkt maskeert het verschil in nestgeur tussen beide volken, en na enige tijd accepteren de bijen van het moerloze volk de nieuwe moer en haar hofhouding maar al te graag.

Bij het opruimen van de materialen was er ook nog een hommel koningin nieuwsgierig op de open kasten afgekomen. Zij is door de warmte ook actief geworden en kwam op de geur van honing af. Ze mocht snoepen van wat spoortjes honing op de kastbeitel, maar moest daarna verder zelf haar kostje maar opscharrelen. Zo was vandaag de mooie dag ook de eerste dag van actief imkeren.