Bij-zonderheden

Heide raat honing 2020 nu verkrijgbaar

De bijen zijn inmiddels terug van de gang naar de heide. Dit jaar is gekozen om de bijen te verdelen over twee locaties. De helft stond, na twee jaar afwezigheid, weer op de vertrouwde plek bij Radio Kootwijk. De andere helft ging terug naar dezelfde locatie als vorig jaar bij Elspeet.

Begin augustus hadden de bijen veel last van de hittegolf. De heide honingde niet door gebrek aan vocht en enkele volken teerden zo ver in dat bijvoeren noodzakelijk bleek. Een unicum in 6 seizoenen heideimkeren. De Wolfwaage heeft bij Kootwijk gestaan en leverde interessante gegevens op. Zo varieerde de temperatuur van 7.6 graden in de vroege ochtend tot 36.9 graden op het heetst van de dag. De maximale gewichtstoename was bijna 2 kilo op één dag. Dat de heidestruik vrijwel alleen in de avond honingt is ook aangetoond, want de 2 kilo kwam binnen tussen 18.30 en 21.00 uur.

Door wat regen en lagere temperaturen is de oogst toch nog redelijk goed gekomen. De heide bij Radio Kootwijk is wat later met bloeien en aanzienlijk minder van kwaliteit vergeleken met Elspeet. Dat was te merken aan het verschil in honingopbrengst. Maar aangezien veel collega imkers met vrijwel lege kasten terugkwamen van de hei mag de imker tevreden zijn.
De strategie om volop te focusen op het winnen van heide raathoning heeft goed uitgepakt. Niet alle raat is 100% verzegeld maar de ramen waren goed gevuld. En het belangrijkste : de smaak is uitstekend! Alle raathoning is inmiddels verwerkt en klaar voor de verkoop.

Afgelopen week zijn de volken gecontroleerd en is nog wat overtollige heidehoning uit de broedkamers geoogst. Deze week gaat alles de pers in en volgende week zal er ook -zij het beperkt – heidehoning in potjes beschikbaar zijn. Verkrijgbaar in de webshop en bij de imker aan huis of (bij goed weer) a.s. zaterdagochtend bij de kraam op de oprit.