Bij-zonderheden

Voorjaarsdracht in Woudenberg 2022

Dit jaar zijn de bijen het hele voorjaar in Woudenberg. Door acute rugproblemen heeft de imker helaas moeten besluiten om niet mee te doen met de bestuiving van het fruit. Sjouwen met bijenkasten, langdurig in de auto zitten en geknield volken inspecteren is voorlopig geen optie. Thuis op de stand staat alles op hoogte en kan na de inspectie van een kast een (lig)pauze genomen worden. Zo is het welzijn van zowel de bijen als de imker optimaal.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel” volgens de bekende filosoof H.J. Cruijff. In dit geval is het thuishouden van de sterkste volken een mooie gelegenheid om de dracht in het dorp goed te volgen. De Wolfwaage weegschaal is als altijd een prachtig hulpmiddel.  De afgelopen week kwam de dracht echt goed op gang. Vele vruchtbomen in en om het dorp bloeien, en ook de paardenbloem werd door de bijen druk bevlogen. Het bijna rode stuifmeel van de paardenbloem kwam massaal de kasten binnen. De temperatuur kwam bijna elke dag boven de 20 graden en de luchtvochtigheid was overdag erg laag. Ideale omstandigheden voor de nectar productie en dat was te merken!

De weegschaal gaf aan dat de kasten elke dag zeker een kilo zwaarder werden. De piek lag op 18 april met 2.22 kilo.

In de honingkamers was het enorm druk met bijen die raten uitbouwen, cellen vullen en bezig zijn om de nectar in te dikken. Nectar heeft een vochtpercentage van rond de 50% en om honing te maken met minder dan 20% vocht moet er het nodige verdampen. Dit proces gaat dag en nacht door, goed te zien doordat in de avond en nacht, als de bijen niet vliegen, het gewicht van de kasten gestaag daalt. In de ochtend is de vliegplank drijfnat van de condens van al het vocht dat de kast uit loopt. Zo ziet de imker het graag!

Door de overvloed raken de honingkamers snel vol. De imker heeft op de sterkste volken inmiddels een tweede honingkamer geplaatst waarin ook al flink gewerkt wordt. Als dit alles daadwerkelijk vol met honing komt te zitten krijgen we een prima voorjaarsoogst. In tegenstelling tot vorig jaar toen het armoe troef was en er tot diep in april bijgevoerd moest worden.

Voorlopig kunnen de bijen nog even vooruit. Straks in mei is er een drachtarme periode waarin de bijen hun aandacht van fourageren naar zwermen gaan verleggen. De imker zal dan oogsten en tegelijk zorgen dat eventuele zwermplannen verijdeld worden.