Bij-zonderheden

Voorjaarsinspectie 2022

De afgelopen week was het prachtig droog en zonnig weer. De temperatuur op de bijenstand – vol in de zon en uit de wind – liep op tot wel 24 graden. Perfecte omstandigheden om de voorjaarsinspectie uit te voeren en de imker greep zijn kans. Over het algemeen hebben de volken de winter goed doorstaan. De grote productievolken zijn allen moergoed en waar nodig samengevoegd met kleinere volken. Ofwel om oude moeren te vervangen,  en in één geval, een darrenbroedig volk te herstellen.

Dit volk heeft na juli vorig jaar een stille moerwissel gehad. Soms besluiten de bijen zelf dat hun huidige koningin aan vervanging toe is en zetten moerdoppen aan. Als dit te laat in het seizoen is gebeurd is de kans aanwezig dat de jonge koningin niet bevrucht raakt. Ze legt dan alleen onbevruchte eitjes waar enkel darren uitkomen. Van buitenaf ziet het er prima uit, de bijen vliegen volop en er komt veel stuifmeel binnen. Binnen in de kast is het een ander verhaal, daar zijn dan grote stukken slordig bultbroed te zien waar de darren zich ontwikkelen, in tegenstelling tot de grote stukken mooi vlakbroed waar werksters in opgroeien. Gelukkig zijn er genoeg reservevolkjes aanwezig en met het nodige gezoem zit er nu een jonge prima leggende carnica moer in de kast en zijn de bijen weer tevreden.

De totale wintersterfte bij Henzenhoning voor 2022 kwam uit op 14%.  Veel collega imkers hebben grotere sterftecijfers gemeld, 50-60% kwam regelmatig langs. Zie ook dit artikel.  Dat is zuur want vaak zijn er al toezeggingen gedaan voor bestuivingswerk en gaat veel energie van het voorjaar zitten in het produceren van nieuwe bijen. Dit alles ten koste van de normale volksontwikkeling, honingopbrengst en bestuiving.

Qua voersituatie was de imker tevreden, alle volken hadden nog ruim voldoende reserves. Enkele volken hadden zelfs nog zo veel dat volle ramen voer afgenomen zijn om ruimte te maken voor het broednest. De volle ramen voer gaan in de opslag en dienen als startkapitaal voor de nieuwe opzetters later in het seizoen.

Al met al zijn de volken klaar voor de bestuiving van het fruit volgende maand. Als bonus van het mooie weer kon de imker zijn nieuwe zonnewassmelter uitproberen. Dat ging uitstekend en daarover meer in een volgend verhaal.