Bij-zonderheden

Spitsuur

Momenteel is het spitsuur bij Henzenhoning. De imker is volop bezig meerdere taken in de imkerij tegelijkertijd uit te voeren. Daarom een korte update over de vier belangrijkste klussen  : zwermen scheppen,  koninginnenteelt, honing verwerken en Haantjesdag.

Zwermen scheppen.

Het zwermseizoen is sinds begin mei in volle gang. Met het mooie weer hebben de bijen flink gehaald en de volken groeien snel. Dit verhaal legt uit hoe Henzenhoning er voor zorgt dat de bijen in de kasten blijven. Niet elke imker is even vaardig en/of attent om de zwermstemming te herkennen en te voorkomen.

Totnutoe zijn er een vijftal zwermmeldingen binnen gekomen. De meest bijzondere was een zwerm in de buurt van de Camp. De melding kwam laat in de middag binnen, en het scheppen ging snel aangezien de bijen op ooghoogte in een struik langs de weg hingen. Echter, toen de imker rond 21.00 uur terugkwam om het volk op te halen bleek de schepkorf leeg te zijn! Het volk had blijkbaar een gunstigere plek gevonden en is doorgereisd. De volgende ochtend stond dezelfde melder weer op de stoep, met de mededeling dat de bijen terug waren in zijn struik, maar dan een halve meter lager. Het vermoeden is dat de bijen gedurende de koude nacht tot de conclusie kwamen dat de schepkorf achteraf gezien toch een betere plek was. Na nogmaals scheppen bleken de bijen ‘savonds keurig in de korf te wachten op de imker. Thuis op de stand kregen het volk een tijdelijk huis in een zesraams kastje. Een week later werd een cursist blij gemaakt met zijn eerste bijenvolk.

Eervolle vermelding is een zwerm in de tuin bij de verenigingsstal naast de Gemeentewerf. Dit volk had een paaltje als hangplek uitgekozen. Aangezien dat lastig scheppen is werd gekozen voor plaat karton om de bijen op te laten vallen. De schepkorf staat dan op de rand van het karton en de bijen lopen in processie de korf in. Ook deze zwerm gaat naar een cursist.

Koninginnenteelt

Ook dit jaar telen we weer Carnica koninginnen. Nieuw is het voornemen om raszuivere koninginnen te telen. Hiervoor gaan de jonge moeren naar Vlieland om bevrucht te worden. Daarover komt in een apart bericht meer informatie. Ter voorbereiding zijn wel een eerste raam doppen bij de teler opgehaald en in een pleegvolk gehangen.

Honing verwerken

De dracht is zeer overvloedig dit voorjaar. De imker is onder de indruk van de diversiteit van de dracht in en om het dorp. De productievolken hebben het prima gedaan. Er is een flinke stapel honingkamers met verzegelde ramen afgenomen. Het slingeren was een hele klus die inmiddels is afgerond. De lege raten zijn weer terug in de kasten aangezien er nog steeds dracht is. Zo hebben de bijen bezigheidstherapie om de raten schoon te maken, te repareren en weer te vullen. De imker gaat de komende dagen potjes vullen en eind van de week gaat de webshop weer open. Uiteraard kunt u ook aan de deur verse voorjaarshoning komen kopen zodra het bordje weer aan de boom hangt.

Haantjesdag

Na twee jaar afgelasting door de Corona pandemie gaat in 2022 Haantjesdag weer door. De imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg heeft een kraam op de markt. Diverse lokale imkers waaronder Henzenhoning zijn daar aanwezig. De verse voorjaarshoning zal ook op de markt te koop zijn op zaterdag 11 juni. Komt allen!

foto : René v.d. Ark