Bij-zonderheden

Roverij

Nu de lindebloei over het hoogtepunt is en de periode van nectar-overvloed ten einde raakt, komt het fenomeen roverij weer vaker voor.

In tijden van dracht komt er volop stuifmeel en nectar de bijenkasten binnen. Het is alle hens aan dek en er zijn amper waakbijen, elke bij die in staat is om te halen is druk bezig. Bewaking is niet nodig want voor alle insecten is er overvloed beschikbaar. Elke bij die de kast binnenkomt heeft de honingmaag vol of de achterpoten dik in het stuifmeel.

Nu, zeker na de langste dag, is het thema roverij weer actueel. Werkloze haalbijen gaan op pad en zijn opportunistisch genoeg om bij de buren te kijken of er wat te stelen valt. Plotseling vliegen er bijen rondom de kasten. Ze ruiken de geur van indikkende nectar, want alle volken zijn bezig de oogst te verwerken en op te slaan. Van alle kanten proberen ze binnen te komen; via de roosters onderop, via de ventilatiegaten bovenin de kast en via kieren en spleten.

De bijen reageren door de bewaking fors op te schroeven. De vliegplanken staan vol met alerte wachters die elke bij die ook maar een poging tot landen doet grondig inspecteren, vaak meermaals. Eigen volk mag door, vreemd volk krijgt een agressieve aanpak. Alle kieren en naden worden snel gedicht met propolis, geen mier kan er meer door. Laat staan een bij, wesp of andere rover.

De imker kan roverij voorkomen door de volken op gelijke sterkte te houden, en van kleinere volken de vliegopening navenant kleiner te maken. De kasten rondom zorgvuldig afsluiten en alleen openen indien noodzakelijk helpt uiteraard ook. Bij inspecties is het zaak de broed- en honingkamers goed af te dekken met extra deksels en werken met doeken die alleen de ramen die aan de beurt zijn onbedekt laten.

Het toppunt van brutaliteit was gisteravond te aanschouwen op de stand. Een jonge hommelkoningin, duidelijk pas geboren en net begonnen met haar eigen inwinteren, probeerde haar dikke lichaam door de opening van een zesraams kast op de stand te persen. Aangetrokken door de geur van nectar leerde ze snel dat bijen prima kunnen verdedigen. Gelukkig was de imker ter plaatse en kon het voorval op camera vastleggen.