Bij-zonderheden

Hitteplan voor de bijen

Het is warm, voor ons mensen maar ook voor de bijen. Henzenhoning heeft het hitteplan gisteren in werking gezet.

De verwachting is dat we onder de 40 graden blijven die we in 2019 zagen, zieĀ  deze post van toen Bijen en de hitte.

Maar ruim boven de 35 graden is geen pretje. De maatregelen van 2019 zijn nu ook weer toegepast. Er ligt een golfplaat over de kasten om extra schaduw te geven. Sproeien met water in de middag staat ook op het programma.

Omdat de voerbakken op de kasten staan om de volken op sterkte te houden voor de heidedracht, maakt de imker daar gebruik van om ze tijdelijk als waterbakken in te zetten. Zo hoeven de bijen niet de kast uit om water te halen maar kunnen ze gewoon van binnenuit de kast drinken. Het vocht is voor consumptie en natuurlijk ook om te verdampen. Zo blijven de kasten zo koel mogelijk.

Ondanks alles blijft het uiteindelijk wel een zware dag en vanavond zullen er weer veel bijen als een baard buiten de kast hangen om de koelte te zoeken.

De imker blijft vandaag ook lekker binnen in de koelte van het huis. Hij gaat potjes vullen van de verse oogst zomerhoning. Die ziet er prima uit, en met veel linde en acacia accenten is de smaak typisch zomers. Zodra de honing gereed is voor de verkoop komt er een aparte post op de website en Facebook, en gaat het bijgewerkte bestelformulier open.