Bij-zonderheden

Hoornaar in actie op de bijenstand (video)

Soms zou je het bijna vergeten, maar bijen zijn prooidieren voor vele rovers. De merels, mezen en mussen die trouw elke dag de dode bijen en larven op de stand komen opruimen zijn vertrouwde bezoekers. Zij zijn amper bang voor de imker en komen rustig hun maaltje ophalen. Meerdere generaties vogels in de tuin weten niet beter dan dat er doorlopend insectenbuffet is.

Vandaag was er een andere rover actief op de bijenstand; een grote hoornaar hing rond om de kasten. Zij vloog met een imponerend laag gebrom van kast naar kast, en greep uiteindelijk een nietsvermoedende bij van de vliegplank, pal onder de neus van de imker. Zwaarbeladen vertrok de dievegge met haar buit en worstelde zich naar de fluweelboom. Daar ging ze aan één pootje op de kop hangen, om vervolgens de bij te demonteren en te consumeren. Het vangmoment ging te snel maar de spiderman-actie is op film vastgelegd. Nog niet eerder gezien, de natuur verbaasd iedere dag weer!

Deze hoornaar is de inheemse variant en gelukkig niet de Aziatische Hoornaar die grote schade kan toebrengen aan een bijenvolk.

 

Video: hoornaar eet bij