Bij-zonderheden

Bijvangst

Imkeren draait primair om het wel en wee van de bijen. Daarnaast is er ook een sociaal aspect aan de hobby. Deze week bracht een mooi voorbeeld, of eigenlijk twee mooie voorbeelden.

Afgelopen zondag werd de imker geroepen voor een zwerm aan de Wilhelminastraat. De tros hing in een appelboom op prettige werkhoogte. Het was direct duidelijk dat de bijen niet van Henzenhoning afkomstig waren; Zwarte bijen met een vleugje oranje-achtige Buckfast, heel anders dan de grijs-geelgestreepte eigen bijen. Er volgde een soepele schepactie en de zwerm trok keurig de korf in.

Na zonsondergang verhuisde de zwerm van de schepkorf naar een klein reservekastje. De woensdag daarna bracht de imker volgens de traditie een potje honing bij de eigenaren van de appelboom en deed direct de nazorg om te kijken of alle bijen wel netjes weg waren. Alles was keurig in orde, en ondanks dat de imker had aangegeven dat het liefhebberij is en er geen vergoeding nodig was, werd hij toch verrast met een mooi flesje witte wijn.

De bijenstand is al behoorlijk vol en voor de rust op de stand is het beter om één soort bijen te houden. Daarom is de zwerm aangemeld bij de imkervereniging ten behoeve van de beginnerscursus. Volgens de traditie brengt het ongeluk om voor je eerste bijenvolk te betalen en zo krijgen beginnende imkers hun eerste volkje gratis. Al snel was er reactie van een cursist uit Zeist die graag een eigen volk wilde.

Gisterochtend kwam de nieuwbakken imker zijn bijen ophalen. Met een hagelwit schoon pak, knisperverse handschoenen en een mooie nieuwe kast stond hij voor de deur. Als eerste hebben we de kast van binnen flink ingewreven met een pluk gras. Zo ruikt de kast fris en groenig, en vergroot de kans dat het volk hun nieuwe thuis accepteert. Daarna de bijen voorzichtig overgehangen, deksel er op en spanband eromheen, klaar voor transport naar een plekje bij het Diakonessenhuis in Zeist. Met wat laatste adviezen en een felicitatie vertrok de nieuwe imker, nadat hij op het laatste moment de “ouwe” imker een prima fles rode wijn in de handen had gedrukt.

Zo eindigde de week met leuke sociale contacten en een bijvangst van twee flessen wijn. Dank!