Bij-zonderheden

Hongerlente

Bij de inspecties van de volken op de stand bij huis was al duidelijk dat er dit voorjaar niet op veel honing gerekend hoefde te worden. Door het koude weer moesten de bijen veel binnenblijven en de schaarse vliegdagen waren dusdanig koud dat alleen korte vluchtjes mogelijk waren. Het restant wintervoer is inmiddels vrijwel opgemaakt, en wat er aan nectar de kast binnenkomt is nodig voor de voeding van het – snel groeiende – volk. Hierdoor zijn de honingkamers matig uitgebouwd en volkomen leeg!

De situatie op het fruit is ronduit schokkend: daar hebben de bijen de afgelopen tijd, ondanks meermaals bijvoeren met volle honingraten, flink honger geleden. Bij de controle vandaag was het zo erg dat het kleine bakje met reserve en voerramen dat tijdens het werken naast de gereedschapskist staat massaal geplunderd werd. Honderden hongerige bijen, niet alleen van mij maar ook van andere kasten in de boomgaard, stonden “met de kont omhoog” in de raatcellen het voer uit te likken. Afdekken voorkwam de ergste roverij en het inhangen van een stampvol raam voer moet de ergste nood voor een paar dagen ledigen.

Duidelijk is wel dat de gang naar het fruit dit jaar voor de imkers geen succes zal zijn, op zijn zachtst gezegd. De bijen komen begin volgende week naar huis. Hopelijk sterkt het volk dan wat aan met wat beter weer en de diversiteit van de dracht in het dorp.