Bij-zonderheden

Zwerm geschept

Na weken van slecht weer en kou was het vandaag dan eindelijk een mooie dag. Voor één van de volken was dat het sein om er vandoor te gaan. Volkomen onverwacht want eerder dit seizoen was de Alpha kast nog dusdanig in de problemen dat ingrijpen noodzakelijk was. De natuur is blijkbaar toch volhardend en wist het volk groot genoeg te krijgen om zwermen mogelijk te maken, en de eerste de beste kans is rond het middaguur gegrepen.

Dit keer bleef de tros bijen op manshoogte hangen bij de buren verderop in de straat. Eerst aan een vlakke schutting waar het redelijk eenvoudig te scheppen was. De schepkorf was toch niet de ideale huisvesting die de bijen in gedachte hadden want bij controle later op de middag bleken de bijen vertrokken. Weer een paar huizen verderop was een schutting die blijkbaar aantrekkelijker was. Gelukkig waren ook deze bewoners thuis en kwamen hun onaangekondigde tuinbezoekers melden, dank daarvoor. Nogmaals scheppen in de korf was succesvol, rond half negen s’avonds zaten alle bijen netjes in de korf. Op de stand stond inmiddels een reserve kastje klaar en na voorzichtig overgieten had de zwerm een nieuw huis.