Bij-zonderheden

Zwermperiode voortvarend gestart

Seizoen 2018 kenmerkt zich door een voortvarende start van het zwermseizoen. In heel 2017 waren er twee zwermpogingen (1 geslaagd), dit jaar zitten we inmiddels op 4 pogingen (3 geslaagd) en het is pas half mei! Soortgelijke geluiden zijn ook bij andere imkers te horen, de bijen zijn bovengemiddeld actief dit seizoen.

Er zijn diverse oorzaken voor de zwermlustigheid aan te wijzen. Ten eerste de timing van het terugreizen van het fruit naar huis in relatie tot het weer. Ondanks het afnemen van kunstzwermen terwijl de bijen op het fruit stonden, bleef de zwermstemming hardnekkig. Bij thuiskomst was het minder goed weer en op de maandag dat het warm was gingen de bijen, ondanks een behandeling in de ochtend, er toch vandoor. Deze zwerm kon geschept worden in de Clausstraat en kwam in de gevlochten korf op de stand. Blijkbaar vonden de bijen deze klassieke behuizing toch te min, want na 2 nachten en 1 dag in de korf gingen ze wederom er vandoor.  De zwerm kwam bij de buren 3 huizen verderop aan het Julianaplein in de tuin, werd geschept en ging toen toch maar weer in een kast om herhaling te voorkomen. Bijen nemen voor 3 dagen voedsel mee als ze uitzwermen, en een hongerige zwerm is allesbehalve lief. De zwerm in de kast kreeg dan ook een tweetal ramen voer en stuifmeel zodat de koningin direct aan de leg kon en de bijen niet al te veel hoefden te werken.

Tussendoor was er ook nog een bruidszwerm. Uit het gesplitste volk zijn de eerste jonge moeren geboren, en met hulp van de imker zijn diezelfde avond alle moercellen gebroken. De sterkste moer wint en gaat in de dagen daarna één of meerdere keren op bruidsvlucht. Blijkbaar was de zwermstemming zo sterk dat een deel van het volk op – waarschijnlijk de eerste – bruidsvlucht achter de koningin aanging. Omdat de moer op zoek gaat naar darren om te paren en niet ergens gaat zitten om een nieuw thuis te maken blijft de zwerm bijen rondvliegen. Na een minuut of twintig besefte de zwerm dat het fals alarm was, trokken alle bijen de kast weer in en was de rust hersteld.