Bij-zonderheden

Voorjaarsoogst zit in het vat, op tijd voor haantjesdag

Wat in het vat zit verzuurd niet, zegt het spreekwoord. Voor honing gaat dit ook op, alhoewel honing eerder zal gisten dan verzuren. Dit weekend is de voorjaarsoogst geslingerd en de honing zit nu in het rijpingsvat. De honing kan zo een paar dagen tot rust komen. Luchtbelletjes als gevolg van het slingeren nemen wasdeeltjes die te klein waren voor de zeef mee naar de oppervlakte. Daar ontstaat een laagje schuim dat met een honingschraper weggehaald kan worden. Regelmatig roeren zorgt er voor dat de honing mooi homogeen wordt. Het schuim is overigens prima te eten; voor de verkoop in de potjes is het niet aantrekkelijk maar door de yoghurt is het een verrijking van het ontbijt van de imker.

De komende week gaan we de potjes afvullen en dan hebben we een leuk voorraadje voorjaarshoning om te verkopen op Haantjesdag.Vers uit eigen tuin, Woudenbergse dorpshoning!