Bij-zonderheden

Winter is Coming

Gisteren was het 21 juni. De dag dat de zon het hoogste punt aan de hemel bereikt, ook wel Midzomer of Zomerwende genoemd. In veel Scandinavische en Baltische landen is Midzomer een feestdag. Voor de bijen is de zomerwende een letterlijk keerpunt. Tot aan gisteren vlogen de bijen onbekommerd op de drachtplanten, de volken groeiden en waren druk bezig met zwermplannen.

Vandaag zien de bijen dat de zon lager aan de hemel staat dan gisteren, en hun gedrag is direct merkbaar anders. De bijen weten het zeker ondanks de naderende hittegolf : winter is coming! Er vliegen veel meer speurbijen dan anders rond, nerveus op zoek naar dracht, en vinden de bloeiende linde. Was de imker tot nu toe druk met moerdoppen weghalen om de zwermstemming te onderdrukken, na vandaag worden er vrijwel geen moerdoppen meer aangezet.

Het is nu zaak om de lindedracht binnen te halen. Lindebomen honingen het best als voor de bloei er veel regen is gevallen en de temperatuur op dagen boven de 25 graden uit komt. De komende zeer warme dagen met hopelijk veel dracht (er is een hittegolf in aantocht met mogelijk temperaturen boven de 40 graden) faciliteert de imker met voldoende opslagruimte in de honingkamers, extra schaduw voor de kasten door middel van golfplaten en een bijenkroeg met vers koel water.