Bij-zonderheden

Bijen en de hitte

De natuur heeft het moeilijk als het volop zomer is. Droogte en hitte zoals afgelopen dagen, met temperaturen op de bijenstand van ruim boven de 40 graden Celsius, vormt ook voor de bijen een uitdaging.

Als de temperatuur in de kast te hoog oploopt bestaat de kans op “warmlopen”. De was van de raten begint dan te smelten en het broed en het voer druipt dan van de ramen. Voor de bijen is dit zeer stressvol, waardoor ze in paniek kunnen raken, nog meer warmte produceren tot het punt waarop de bijen van de hitte doodgaan.

Net als mensen zetten bijen de ventilator en de airconditioning aan als het binnen te warm dreigt te worden. Het broednest moet op 35 graden blijven. Door massaal voor het vlieggat te gaan zitten wapperen met hun vleugels creeren bijen een verkoelende luchtstroom. Tevens halen ze volop water naar binnen. Dat drinken ze op hun gebruikelijke haalplaatsen, en verdampen dat in de kast. Hierdoor koelt het een beetje af en als genoeg bijen dat doen blijft het behaaglijk.

De bijen in de korf hebben geen gaasbodem maar alleen het kleine vlieggat. Zij zitten bij hitte massaal buiten, zodat de korf letterlijk zwart ziet van de bijen.

De imker helpt mee door extra schaduw te maken door golfplaten over de kasten te leggen. Een paar keer per dag water op deze platen, de kasten en de vlonders rond de stal spuiten helpt ook om de temperatuur wat te drukken. De korf krijgt een doorweekte handdoek om af te koelen.

Voor de bijen is het hard werken, het kost veel energie om te koelen en door de droogte is er weinig nectar te halen. De volken teren merkbaar in op hun voedselvoorraad. Nu de hitte is verdreven en we een forse plens regen hebben gekregen kunnen de bijen hun tijd en energie weer aan de hoofdtaken besteden. Hopelijk valt er op de Veluwe ook nog flink wat regen, dat is beter voor de hei die begint te bloeien!