Bij-zonderheden

De gang naar de heide

Afgelopen week zijn de bijen toch naar de heide verhuisd. Het was lang onzeker of de heidegang dit jaar door kon gaan. Staatsbosbeheer laat ook dit jaar geen bijenvolken toe op haar terrein. Onze vaste plek bij Radio Kootwijk is derhalve geen optie. Dankzij een tip van een mede-cursist van de bestuivingscursus kwam de heide bij Elspeet in beeld. Hier heeft de gemeente Nunspeet, waar Elspeet deel van uitmaakt, heide gronden onder beheer gegeven van de lokale Imker verenigingen. We hebben een plek gekregen op de heide ten westen van het dorp. Het terrein is circa 90 hectare groot. De heide heeft hier en daar flink geleden van de droogte vorig jaar. De struiken die het overleefd hebben zijn mooi gegroeid en staan inmiddels in volle bloei.  Het uitzicht is al flink paars! Met de regenbuien van afgelopen week zijn de condities hopelijk verbeterd, en er komt nog meer water aan komende week. Dan nog wat warmte en wie weet wat er dan kan gebeuren…