Bij-zonderheden

Voorjaarsinspectie 2021

De afgelopen week in aanloop naar Pasen was het prima weer. De imker heeft deze warmere periode benut om de bijenvolken te inspecteren. Het was, zeker in de volle zon en uit de wind, af en toe best warm in het pak. De bijen waren zoals altijd in het voorjaar poeslief. De twee jonge raszuivere Carnica moeren die vorig jaar zijn aangekocht hebben allebei een mooi broednestje en doen het prima. De zes productievolken vertoonden een wisselend beeld. Eén volk was al eerder moerloos geraakt en verdwenen. Deze kast is ontruimd, ontsmet en weer in gebruik genomen door het Carnica volkje dat uit voorzorg al naast de kast was geplaatst. Wat extra voer er in en sluitblokken om de ruimte nog wat te beperken moet de bijen het thuisgevoel geven. Ze hebben voorlopig alles wat ze nodig hebben om verder te groeien.

De overige productie volken zijn mooi groot en zitten nog zeer ruim in het wintervoer. Ze hebben allemaal 3-4 ramen broed, behalve één volk waar veel bijen in zitten maar totaal geen broed. Dit volk is met het tweede Carnica volkje verenigd. Zo zijn alle zes de productiekasten moergoed en flink bezet.

Nu we weer in een koude periode zitten zal het nog wel even duren voordat de bijen naar het fruit gaan om te bestuiven.  Vorig jaar vertrokken we op 3 april maar het zou nu best eens half april kunnen worden. Zo blijkt maar weer eens dat het nederlandse klimaat grillig is. ‘Goed inwinteren is de kunst van het imkeren’ zei de ouwe leraar bijenteelt, een wijsheid die wederom op gaat.

Tot slot een mooie video van de uitbundigheid van de voorjaarsdracht in ons dorp, gemaakt aan de Gouden Regen in de wijk het Groene Woud.

https://henzenhoning.nl/wp-content/uploads/2021/04/groene_woud.mp4