Bij-zonderheden

Bestuiving van het fruit in 2021

Ook dit jaar doet Henzenhoning weer mee met de bestuiving van vruchtbomen. Vanochtend zijn vier volken naar de perenboomgaard in Werkhoven gebracht. Sinds de start van de imkerij is de perenbloei nog nooit zo laat geweest. Vorig jaar vertrokken we op 3 april en was de bestuiving grotendeels voltooid op 9 april. Nu vertrekken we pas op 21 april, een datum waarop de bijen vorig jaar al bijna weer thuis waren! Een teken dat de natuur dit jaar zeker 2 weken achter loopt als gevolg van de doorlopend lage temperaturen.

Het transport ging soepel, al had een collega imker even pech doordat er tijdens het plaatsen van één van zijn kasten een spanband losschoot en de bijen ontsnapten. Typisch een oeps momentje en een les om altijd een imkerpak en handschoenen te dragen tijdens het transport. Gelukkig had ik deze les al eerder geleerd en was ik beschermd. De collega heeft deze wijsheid nu in zijn rood opgezwollen oor geknoopt.

Ook het Wolfwaage systeem is voor het eerst in de boomgaard geplaatst. Zo kunnen de imker en de fruitteler samen kijken naar het gedrag van de bijen en de interactie met de fruitbomen. De hoop is dat er nuttige informatie uit de metingen komt waar beide partijen baat bij hebben. Uiteindelijk staat het belang van de fruitteler voorop en gaan we ook dit jaar weer voor een perfecte bestuiving!