Bij-zonderheden

Bestuiven en honger

Laten we beginnen met het goede nieuws: de bestuiving van het fruit is dit jaar gelukt, ondanks het bizar slechte weer.  De volken zijn op 15 mei terug naar huis gebracht. Het duurde bijna vier weken om de peren en appels goed bestoven en bevrucht te krijgen. Door de kou en regen waren de dagen waarop de bijen hun werk konden doen zeer beperkt. Vrijwel de enige goede dag was Moederdag 9 mei. Op deze zwoele zondag was het ruim boven de 20 graden en vlogen de bijen af en aan. Met de Wolfwaage weegschaal was prachtig te zien dat de kast op Moederdag 2.6 kilo zwaarder werd. Een enorme prestatie, mede omdat in het voorjaar de volken nog niet op volle sterkte zijn. Zo blijkt dat voor bestuiven van vruchtbomen één goede dag in essentie voldoende is. Het probleem is dat de fruitteler en de imker nooit weten welke dag dat zal zijn. De teler vertelde dat de zetting van de vruchten prima is en dat hij erg tevreden was. Daar doen we het elk jaar weer voor!

De binnengehaalde nectar en stuifmeel is hard nodig om de groei van de volken mogelijk te maken. Behalve moederdag waren er slechts enkele andere dagen dat de kast netto zwaarder werd. De overige dagen teerden alle volken elke dag in op hun voorraad die door de lange winter al flink geslonken was. Met name de wat kleinere volken zitten nu vrijwel zonder voer. De imker heeft de afgelopen weken de armoe verdeeld. Door honingramen van volken die nog wel voorraad hebben over te hangen naar kasten waar het voer op is blijven alle volken in leven. Nu het weer zeker nog een week veel te koud lijkt te blijven is bijvoeren noodzakelijk. Er is veel gesloten broed dat aan het uitlopen is en er komen elke dag hongerige mondjes bij… Een collega imker rapporteerde al dat er een volk verhongerd was. De volken krijgen een pak suikerdeeg op de kast en via een gat in het deksel kunnen de bijen nemen wat ze nodig hebben. Dit suikerdeeg gebruiken de bijen voor hun directe energiebehoefte en komt dus niet in de – lege – honingkamers terecht.

Vooralsnog is het armoe troef en hebben de bijen al hun honing zelf hard nodig. Een groot contrast met vorig jaar toen de voorjaarsoogst rond deze tijd al binnen was. De klanten voor verse honing moeten we helaas teleurstellen. De natuur komt altijd terug naar een evenwicht en de verwachting is dat de zomerdracht wel honing zal opleveren, maar de tijd zal het leren.

Zodra er honing voor de verkoop beschikbaar is gaat op de website het bestelformulier weer open en melden we het ook via de facebook pagina. Uiteraard hangt dan ook het bordje weer aan de boom in de voortuin.