Bij-zonderheden

Valse start

Afgelopen vrijdag 28 januari was het prachtig zonnig in de voormiddag. Op de bijenstand was het 12.3 graden en de bijen trokken massaal de kast uit. In de tuin bloeien, zij het nog wat aarzelend, de eerste krokussen. Vorig jaar hadden we na een flink pak sneeuw en strenge vorst de eerste mooie dag op 20 februari. De natuur is in 2022 zo op het oog drie weken vroeger. Toch lijkt het een valse start. De meeste krokussen komen nog amper boven de grond uit, De bijen zijn opportunistisch en gaan op zoek. De massale dracht is nog afwezig en zo gaan de meeste bijen na een rondje vliegen (om de vleugels te strekken en om de darmen te legen) weer snel de kast in. Zo lijkt het dat de natuur een valse start maakt, ookal zit de echte vrieskou niet in de verwachtingen.

De imker volgt alles nauwlettend, de les van vorig jaar is geleerd. Toen kwam de kou in april en mei en waren de volken vrijwel door hun voorraad wintervoer heen. Nu is er nog ruim voldoende, maar als de bijen de temperatuur gaan opstoken in de kast om hun broednest uit te breiden gaat het verbruik navenant omhoog. De afgelopen week was een valse start, en het is nu geduldig wachten tot het echte voorjaar begint. Hieronder staan de bewegende beelden.