Bij-zonderheden

Eerste hommelkoningin gefilmd

De imker mag graag rond het middaguur als het zonnetje schijnt een poosje op de bijenstand rondhangen. De bijtjes zijn dan volop bezig en alle activiteit kan rustig geobserveerd worden.  Afgelopen woensdag klonk ineens tussen al het gezoem een zware bromtoon. Een hommelkoningin, wakker geworden door de warmte, probeerde de Delta bijenkast binnen te komen.

Uiteraard verdedigden de bijen hun nest en ging de hommelmajesteit er vrij snel vandoor. Deze eerste observatie van het jaar geeft aan dat de natuur gewoon doorgaat. Volgende week is het de Equinox, op 21 maart duurt de nacht precies evenlang als de dag. Daarna gaat het hard en begint voor de bijen het echte werk: bestuiven, nectar halen voor de voorjaarshoning en het volk exponentieel hard laten groeien.  Dat laatste geeft zwermstemming en voor de imker het nodige werk om alles in goede banen te leiden. #Zinin!