Bij-zonderheden

Koninginnendag

Vandaag was koninginneNdag, inderdaad, in meervoudsvorm. Na bijna een week was het tijd om het uitgezwermde volk dat vorige week geschept is te inspecteren. De ontwikkeling verloopt voorspoedig. De koningin was na enig zoeken gevonden en is gemerkt met een drupje witte kleurstof. Dit vergemakkelijkt het opsporen van de koningin als het volk tot volle wasdom is gekomen.

Van de Alpha kast waren de redcellen die door de achtergebleven bijen opgezet zijn om nieuwe koninginnen te produceren inmiddels volgroeid. Bij controle bleek dat er al een jonge koningin uitgekomen was. Dit maakte ze duidelijk door het karakteristieke “tuten” geluid. De andere moeren weten dan dat ze nog even in hun dop moeten blijven zitten. In de natuur vertrekt een tutende moer met een deel van het volk en komt de volgende moer uit, net zolang totdat de resterende bijen vinden dat er genoeg gezwermd is. Omdat de imker één zwerm al meer dan voldoende vond zijn alle moerdoppen in de avond opengebroken en zijn in totaal acht jonge koninginnen in de kast losgelaten. Deze prinsesjes bepalen gedurende de nacht onderling wie de sterkste is. De overgebleven moer zal over enkele dagen bij goed weer op bruidsvlucht gaan en de basis van het vernieuwde oude volk vormen. De imker geniet altijd weer van de aanblik van pasgeboren moertjes en heeft een mooie aanleiding om op deze koninginnendag een beschuitje met honing te nemen!