Bij-zonderheden

koninginnendag

Eigenlijk was het vorige week al koninginnendag omdat ze toen geboren werden, maar vandaag mochten de nieuwe moertjes naar buiten. Tijd voor een verhaal over koninginnenteelt.

Henzenhoning is sinds vorig jaar bezig om over te gaan op raszuivere Carnica bijen. Dit ras honingbijen komt oorspronkelijk uit de regio Karinthië op de grens van Oostenrijk en Slovenië. Carnica bijen zijn zeer zachtaardig, hebben een gelijkmatige volksontwikkeling gedurende het seizoen en een goede haaldrift. Binnen het ras wordt selectief verder geteelt op deze eigenschappen en vooral op varroa hygienisch gedrag. Dit is belangrijk omdat de varroa mijt met afstand de grootste bedreiging vormt voor de honingbij. Als een volk van nature in staat is om de varroa besmetting in de kiem te smoren blijft het gezonder. Met name omdat een door varroa verzwakt volk bevattelijker is voor allerlei virussen en parasieten. Als de imker minder aan varroa bestrijding hoeft te doen, komt dat de rust in de kast ten goede.  Genoeg redenen om voor zuivere Carnica van zorgvuldig geselecteerde teeltlijnen te kiezen.

Hoe kom je aan nieuwe koninginnen? Gelukkig heeft de Vereniging van Carnica Imkers   overal in het land leden die actief aan koninginnenteelt doen. Daar zijn in het seizoen naast pasgeboren koninginnen ook aangeblazen doppen te verkrijgen. Dit zijn kleine plastic cupjes met een 1-dags larfje er in wat door een speciaal geprepareerd volk is aangezet als koningin. Door een raam met 10 doppen in een pleegvolk te hangen gaan de bijen deze doppen verzorgen en zo nieuwe koninginnen grootbrengen. Henzenhoning heeft zelf een aantal moertjes gekweekt via doppen. Omdat de opbrengst wat tegenviel zijn er ook extra koninginnen bij de teler gehaald.

De jonge moertjes moeten uiteraard een volk hebben. Alleen kan een bijenkoningin niet bestaan, ze heeft een hofhouding nodig. De imker maakt een klein kernvolkje door simpelweg een soeplepel jonge bijen in een mini kastje met voer te gieten. Deze pakweg 200 bijtjes krijgen een jonge koningin te verzorgen. De kernvolkjes staan eerst een dag of vijf koel en donker binnen. Daar wennen ze aan elkaar en vormen ze een eenheid. Vandaag was de dag dat de mini kastjes buiten werden geplaatst. Op een aantal plekken in de tuin en op het balkon, weg van de drukte van de stand, kunt u de plateaus met kastjes zien staan.

Over een aantal dagen gaan de jonge moeren voorzichtig op verkenning in de omgeving. Als ze de weg naar huis goed weten vliegen ze verder weg, op zoek naar darren om mee te paren. Op speciale ‘darren hangplekken’ hoog in de lucht paart een moer met wel 15 tot 20 darren. Eenmaal thuis gaat ze aan de leg, in de kleine raatjes die de bijen dan inmiddels op de aangebrachte kunstraat hebben gebouwd.

Al deze stappen hebben risico’s en niet alle moertjes redden het. Deze volkjes worden verenigd met volkjes waar de moer wel goed aan de leg is. En dan is het moment om de moeren in te voeren in een nieuw volk. Dat verhaal volgt over een week of vier. Tot die tijd gaat de imker aan de slag met honing slingeren, want met name de Acacia heeft prachtig gebloeid en veel honing opgeleverd. Volgende week is de oogst en daarna komt hopelijk snel de langverwachte update dat het bestelformulier op de website weer actief is! Als u het bordje ‘honing van de imker, hier verkrijgbaar’ ziet hangen weet u dat het zo ver is.