HeidehoningOogst

Heidehoning geoogst

Na ruim 5 weken op de hei is het bijna over met het bijenseizoen. De heide bloeit nog een beetje maar gaat nu hard achteruit; tijd om de honing af te halen. Dit seizoen is duidelijk minder dan het topjaar 2016. Toch is er de nodige raathoning geoogst en ook een aantal ramen slingerhoning. De honingkamers zijn verwijderd, de bijen kunnen de laatste dagen verder met verzegelen van de honing die in de broedkamers is opgeslagen. Later in de week brengen we de de bijen weer naar huis, en dan kan begin volgende week het restant honing afgenomen worden. Pas dan begint het echte werk: slingeren en verwerken van de heidehoning.

Soms komen er bezoekers langs op de hei die het met de veiligheid niet zo nauw nemen: hieronder een foto van een groepje waarvan een aantal leden, ondanks de zichtbaar aanwezige deskundige begeleiding, toch vlak voor de bijenkasten – en dus dwars door de vliegroute van  thuiskomende en vertrekkende bijen – meenden te moeten lopen:

 

Voor zover bekend zijn er geen passanten gestoken en de bijenkasten zijn ongedeerd gebleven.