Bij-zonderheden

Seizoen 2019 start met de voorjaarscontrole

Na een milde winter was het op vrijdag 22 Maart zover; de voorjaarscontrole! De bijen vlogen op dagen dat het boven de 9 graden Celsius was al af en toe. Alle volken brachten stuifmeel binnen. Een goed teken want als de koningin haar broednestje uitbreidt is meer stuifmeel nodig. Uiteraard wil de imker graag zelf met eigen ogen zien dat a) dat broednest mooi “vlak broed” oftewel werkstercellen heeft b) dat er nog genoeg wintervoer aanwezig is voor de rest van Maart en eventueel een koude April maand en c) dat er geen schimmel of andere ongerechtigheid in de kasten zit. Vandaar de voorjaarscontrole, bij voorkeur op een dag dat de temperatuur boven de 15 graden is en met weinig wind. Gisteren was zo’n dag, de bijen vlogen volop en kwamen thuis met stuifmeel van de wilg en de krokus.

Omdat een geopende kast snel afkoelt is het zaak om vlot te werken. Er is geen tijd om uitgebreid alles te bewonderen, dat is voor later in April. Als er vlak broed is, genoeg voer en geen schimmelvorming gaat het deksel er weer snel op. Alle vier volken die zijn gecheckt hadden vlak broed en geen last van schimmel. Van twee kasten is de gemerkte moer gezien, een extra bevestiging dat het volk nog steeds moergoed is.  Van het volk in de India kast is vorig jaar vrij laat de moer nog gewisseld door de bijen zelf. Deze moer was nog niet gemerkt maar tijdens het uithalen van het middelste raam bleek de majesteit druk bezig te zijn met eitjes leggen. De imker kon deze kans niet laten lopen dus de moer werd gearresteerd, mee naar binnen genomen en rood – de kleur van moeren geboren in 2018 – gemerkt. Dat scheelt langdurig zoeken en verstoring van het volk als verderop in het seizoen het volk vele malen groter is gegroeid.

Alleen het kleinste volk in de 6 raams Kilo kast had wat weinig voer over, daar is een raam reservevoer in gehangen. Alle andere volken hadden meer dan voldoende, een teken dat het inwinteren vorig najaar goed is verlopen. Deze volken zien er prima uit en zijn gereed om naar het fruit te gaan om bestuivingswerk te verrichten!