Bij-zonderheden

De imkerij en het coronavirus

Het coronavirus heeft invloed op de hele samenleving, en ook op de imkerij. Henzenhoning doet aan “social distancing”. De vaste klanten hebben gezien dat het bordje “Honing te koop” is verwijderd en dat op de deurbel “tijdelijk GEEN honing verkoop” valt te lezen. Het concept van klanten thuis uitnodigen om honing te laten beleven, uitgebreid proeven en contant betalen werkt niet meer in het Corona tijdperk. De imker bezint zich op een nieuw model om honing te verkopen. Een webshop, mobiel contactloos betalen etc zijn mogelijkheden die elk ook weer nadelen hebben. De kosten zijn een belangrijk aspect, zeker voor een kleine hobby imkerij als de onze. Zodra er een oplossing is komt er bericht op de website. Tot die tijd kunt u helaas geen honing komen kopen.

Ook de imker heeft te maken met de effecten van de maatregelen. Zo zijn de laatste lessen en de examens van de cursussen die hij afgelopen winter volgde afgelast en tot nader order uitgesteld. De ledenvergaderingen van de Imkerverenigingen gaan niet door. De gezellige en leerzame Studiedagen over bestuiving, koninginnenteelt en bijengezondheid zijn alle geschrapt. Het imkeren is een eenzame hobby geworden.

De natuur en de bijen trekken zich niets aan van het coronavirus. Het hoogseizoen voor het imkeren komt er aan, de volken ontwikkelen zich goed. De bijen vliegen uit en vinden de bloeiende voorjaarsbloemen. Met grote klompen stuifmeel komen ze thuis.

In deze tijd van hamsteren groeit het besef hoe belangrijk voedsel voor ons is. De voedselproductie is een vitale functie. De landelijke imkerbonden hebben de overheid gewezen op het belang van de imkerij voor de cultuurgewassen. Imkers moeten zich kunnen verplaatsen, ook in moeilijke tijden. Zij moeten voor hun bijen zorgen, hun bijen vervoeren en straks in het zwermseizoen zwermen kunnen scheppen. Henzenhoning stelt alles in het werk om ook dit jaar in april mee te doen met de bestuiving van gewassen bij fruittelers. Door bestuiving met honingbijen gaat de opbrengst van een hectare perenbomen tot wel 80% omhoog! Ook met onze vier volken kan zo weer twee hectare peren maximaal produceren, een kleine en waardevolle bij-drage.