Bij-zonderheden

Astronomische lente begonnen

Afgelopen vrijdag 20 maart om 05.45 uur stond de zon loodrecht boven de evenaar. Hiermee begon de astronomische lente. De bijen houden de zon dagelijks in de gaten. De winter zonnewende van 21 December was een teken voor de koningin om voorzichtig weer met een klein broednestje te beginnen. Inmiddels zijn al een aantal generaties nieuwe bijen geboren, die op mooie zonnige dagen al even voor de kast ronddansen om zich te orienteren.

De winterbijen (die afgelopen september geboren zijn) zijn voorzien van extra vetreserves in hun lichaam en hebben het volk de hele winter warmgehouden. Zij doen nu het zware werk door, in de paar uurtjes dat het warm genoeg is, te fourageren. Ze zijn voorzichtig en gaan hooguit een paar honderd meter we van de kast. Het risico van weersomslag en onderkoeling ligt altijd op de loer. Binnenkort gaan ook de jonge zomerbijen aan de slag. De volken groeien dan razendsnel.

In het najaar heeft de imker bijna 500 bloembollen in zijn tuin gepoot. De eerste bloemen bloeien nu, spoedig volgen er nog meer. Ook de magnolia staat in volle bloei. zo hebben de bijen dicht bij huis meerdere drachtbronnen. Als u in de tuin of op het balkon ook bloeiend leven heeft en in een straal van pakweg 300 meter om de bijenstand woont, is de kans groot dat u mijn bijen tussen 12.00 en 15.00 uur op bezoek krijgt. Geniet van het schouwspel, nu we allemaal thuis zijn vanwege het coronavirus is het geruststellend en mooi om de natuur onverstoorbaar door te zien gaan. Als u hieronder meldt dat u bijen gezien heeft wordt dat gewaardeerd!